Vagter
Opret og anvend vagttyper

Sæt etiketter på vagter for nemt at identificere dem på vagtplanen og bruge dem til lønregistrering eller rapportering.

Sepideh avatar
Skrevet af Sepideh
Opdateret over en uge siden

🎯 For administratorer. Lær mere om Opbygningen af Planday.

Hvad er en vagttype?

Vagttyper markerer ikke-normale vagter i vagtplanen. Der kan f.eks. oprettes en vagttype til at markere prøvevagter eller sygdom i vagtplanen. Dette åbner en lang række muligheder for dig, når du bruger Planday-vagtplanen til at dokumentere variationer i vagter og bruge dem til rapportering eller lønregistrering.

Opret en vagttype

For at oprette en vagttype skal du gå til Indstillinger > Vagtplan > Vagttyper og vælge Opret. Du kan også redigere de eksisterende vagttyper og slette dem der ikke er relevante for dig.

Når du vælger Opret, kan du indstille følgende detaljer for vagttypen:

I eksemplet på skærmbillederne er der oprettet en fiktiv vagttype Syg med løn.

Navn: Navnet er synligt for alle brugere med adgang til at se vagtplanen.

Lønkode: I lønsystemer bruges lønkoder til at identificere forskellige typer af betaling. Der kan være en kode for overtidsbetaling og en anden for sygetimer. For at importere lønrapporter fra Planday til dit eget lønsystem, skal lønkoder matche i de to systemer. Lad dette felt være tomt hvis det ikke er relevant for dig.

Bemærk, at afhængigt af indstillingerne i dit lønsystem skal du muligvis konfigurere løntillæg for at tildele dine lønkoder korrekt.

Farve: En farvekode kan gøre det lettere at genkende vagttypen i vagtplanen - også i vagttype - statistikken.

Satsændring - Definer, hvordan vagttypen skal påvirke lønnen:

• For at give medarbejderen deres fulde/normale løn skal du lade satsen stå til 100%.

• For ingen betaling skal du indstille den til 0% (F.eks. for ubetalt sygdom)

• For overarbejde eller andre timer med en ekstra godtgørelse skal du indstille en værdi større end 100%. F.eks., 150 procent for 1,5 gange løn i weekenden.

• Der er også to ekstra muligheder; erstatte den eksisterende sats med et nyt beløb pr. time (bemærk: denne mulighed virker kun på timelønnede og ikke fastlønnede), eller tilføje et ekstra beløb pr. time til den eksisterende sats.

Beskrivelse: Kan bruges hvis du har flere administratorer, der arbejder med vagttyper. Beskrivelsen vises kun når du redigerer en vagttype fra Indstillinger.

Yderligere indstillinger

Tillad konflikterende timesedler: Hvis dette felt ikke markeres, modtager du en advarsel i vagtplanen, hvis du prøver at planlægge den samme medarbejder til to vagter med overlappende tidsrum. Hvis du har forhold, der registrerer en medarbejder til flere vagter på samme tid, kan du markere dette felt.

Tillad booking: Ved at markere dette felt, vil det være muligt for medarbejdere at byde ind på, sælge eller bytte vagten med denne vagttype. Man fjerner typisk fluebenet for vagttyper der bruges til at registrere sygefravær, oplæring eller møder.

Overskriv ved skabelon-udrulning: Angiver om, hvorvidt vagttypen skal overskrives, hvis man udruller en ny skabelon i en periode, hvor denne vagttype er oprettet.

Udskrives ved vagtplansprint: Hvis du udskriver eller downloader din vagtplan, skal du markere dette felt for at inkludere vagttypen i udskriften.

Medtag i vagtplansbesked: Hvis markeret, vil vagttypen blive inkluderet når du sender beskeder til medarbejdere på vagtplanen for en bestemt dag. Man fjerner typisk fluebenet for vagttyper der bruges til at registrere sygefravær.

Tæl timer i løn-output: Hvis du fjerner fluebenet, vil timerne med denne vagttype ikke tælle med i de totale timer i lønrapporten. Der vil dermed heller ikke kunne beregnes løntillæg eller lignende til vagttypen. For de fleste vagttyper er denne markeret.

Løntillæg: Marker dette felt hvis du vil have at timer med denne vagttype kan påvirkes af løntillæg.

Pause: Marker dette felt hvis du ønsker at pauser skal gælde for timer med denne vagttype.

Kosttillæg / kostfradrag: Marker dette felt hvis du ønsker at kosttillæg og kostfradrag skal gælde for timer med denne vagttype.

Påvirker månedslønnede: Marker dette felt hvis indstillingerne i denne vagttype skal gælde for medarbejdere med en fast månedsløn.

Bekræft ved at trykke Gem. Du kan ændre indstillingerne på et senere tidspunkt ved at redigere vagttypen.

Bemærk: Når du opretter en ny Vagttype, skal du kontrollere, om den skal knyttes til en eksisterende Kontraktregel. Dette vil sikre, at kontraktbetingelsen er fuldstændig, da alle relevante vagttyper vil blive inkluderet. Få mere at vide i artiklen om oprettelse og anvendelse af kontraktregler.

Sådan ændrer du en vagttype på en vagt i vagtplanen

Du kan ændre vagttyper på en vagt manuelt i vagtplanen. Du har flere muligheder for dette:

• Klik på de tre prikker på vagten, og vælg Anvend vagttype. Vælg derefter fra listen. (se skærmbillede)

• Klik på en vagt, vælg en vagttype fra rullelisten under vagttype og bekræft med Gem.

• Når du redigerer flere vagter på samme tid, kan du anvende en vagttype på alle de valgte vagter.

Vagttype - statistik

Hvis du bruger skiftetyper, kan du få vist indsigtsfulde rapporter: Se sygefravær, prøvetimer, punktlighed, overarbejde eller andre vagttyper, du har oprettet.

Det gør du ved at gå til Rapporter > Vagttype - statistik.

Få alle detaljerne i artiklen Rapporter over vagttype - og vagtplanstatistik.

Brug vagttyper til at registrere overarbejdstimer

En af metoderne til registrering af overtid er baseret på vagttyper, som du kan oprette for minus- eller overarbejdstimer. I praksis overføres minus- eller overarbejdstimer til dine medarbejderes afspadseringskonti, så snart den tilsvarende vagttype anvendes på en af deres vagter.

Hvis du vil vide mere om denne metode og sammenligne den med andre måder at administrere overarbejde på, kan du læse artiklen Registrer overtid og afspadsering med Vagttyper.