Fravær og Ferie
Opsætning af Fravær
Sådan opretter du en Fraværspolitik for optjent ferie

Med en politk for optjent ferie, optjener du løbende ferie - i dage eller timer. Man kan derudover også starte med en åbningssaldo.

Sepideh avatar
Skrevet af Sepideh
Opdateret over en uge siden

🎯 For administratorer der gerne vil oprette Fraværpolitik for optjent ferie

• Ansvarsfraskrivelse: Det er dit ansvar at sikre overholdelse af de relevante regler for årlig ferie og at konfigurere Planday til at være egnet til særlige forhold for din organisation og dine medarbejdere. Hvis du er i tvivl, skal du søge professionel juridisk rådgivning.

• Lær Plandays fraværsmodul at kende, og find ud af, hvilken politik der passer til dine behov.

• Er du en medarbejder? Se Sådan anmoder du om ferie

I Plandays fraværsopsætning kan du administrere dine medarbejderes afspadsering ved at oprette fraværspolitikker. En politik er et sæt regler, der bestemmer optjening, løn, varighed af ferie osv. Anvend disse politikker på dine medarbejdere ved at oprette individuelle fraværskonti til dem, så du kan registrere deres ferie nøjagtigt.

Hvad er en fraværspolitik for optjent ferie?

​Med en politik for optjent ferie, optjener du løbende ferie - i dage eller timer. Man kan derudover også starte med en åbningssaldo. Fraværskontoen nulstilles efter den bestemte afholdelsesperiode - med mulighed for at overføre ubrugte feriedage.

💡 Hvis du ønsker at oprette en kontoskabelon til fast ferie med forudbestemt balance i dage eller timer, kan du læse mere om dette her

Opret en politik for optjent ferie

Gå til Indstillinger > Fravær > Politikker > Opret politk.

Vælg Fraværspolitik

Trin 1 af 3 - Vælg navn og periode

Politikoplysninger

• Navn: Navngiv kontoskabelonen, f.eks. Samtidighedsferie.

• Beskrivelse: Valgfrit felt til at tilføje en beskrivelse af kontoen.

Optjeningsperiode

• Startdato: Her vælger du datoen hvorfra feriekontoen starter med at optjene fra hvert år. Ifølge den danske ferielov er det: 1. september

• Varighed: Her vælger du hvor mange måneder optjeningsperioden varer (1-12 måneder). Ifølge den danske ferielov er det 12 måneder.

• Forny automatisk: Hvis du ønsker at kontoen skal fornyes automatisk ved udløb af optjeningsperioden.

Forbrugsperiode

• Startdato: Her vælger du datoen hvorfra det skal være muligt at bruge af den optjente ferie: 1. september.

• Varighed: Her vælger du hvor mange måneder medarbejderen kan bruge af den optjente ferie (1-52 måneder): 16 måneder.

Når du er klar, kan du blot trykke på Næste.

Trin 2 af 3 - Indstil åbningssaldo, optjeningssats, krav optjening og relevante skifttyper

Politik for optjent ferie

• Optjening i: Vælg om ferieoptjening skal være i Dage eller Timer: I eksemplet er valgt Dage

• Åbningssaldo: Du har mulighed for at angive en åbningssaldo for fraværspolitikken. Denne værdi vil være startsaldoen på alle fraværskonti både nu og i fremtiden. Åbningssaldoen kan senere overskrives i dine medarbejderes individuelle konti for hver optjeningsperiode.

• Optjeningssats:

• For Dage vælg mellem “Procent”, “Dage pr. måned” eller “Dage pr. år”: Dage pr. Måned.

• For Dage per måned: udfyld tallet svarende til jeres vilkår: 2,08 dage pr måned

• For Timer vælg mellem “Procent”, Timer pr. dag” eller “Timer pr. måned”.

• For Timer per måned: udfyld tallet svarende til jeres vilkår: 15,392 timer pr. måned (hvor en arbejdsdag er bestemt til 7,4 timer)

• Maks optjening / grænse: Vælg mellem “Dage pr. måned”, “Dage pr. år”, “Timer pr. Dag”, “Timer pr. måned” og indtast det maksimale tilladte optjening per periode du har valgt. Forbliv blank for ingen begrænsning.

Krav til optjening af ferie

• Ingen krav - optjen altid: Medarbejderne altid optjene de 2,08 dage pr. måned uanset vagtstatus.

• Godkendte vagter: Medarbejderne optjener kun feriedage på baggrund af godkendte vagter.

Pengeudbetaling

• Vælg om ferie udbetalingen skal baseres på et gennemsnit af 12, 13 eller 52 uger, eller sæt en fast værdi for kroner per dag: 0 kr. pr. dag. Standardindstillingen her vil for de fleste være Brug ikke.

Når du er klar, kan du blot trykke på Næste.

Arbejdstimer pr. dag - (kun muligt hvis optjening i Timer)

Vælg hvor mange timer en arbejdsdag skal tælle som. Det kan baseres på Medarbejderindstillinger, et gennemsnit af 12, 13 eller 52 uger, eller sættes til en fast værdi for timer per dag: 7,4 timer pr. dag.

Vagttyper: Vælg de relevante vagttyper til optjening og/eller pengeudbetaling.

For at optjene ferie skal en medarbejder altså have haft mindst én vagt med en af de valgte vagttyper i optjenings intervallet. Minimum én godkendt vagt per måned for at optjene 2,08 dage.

Planday_Opret fraværskonto - Vagttyper.png

“Normal” er vagter hvor ingen vagttype er valgt.

Trin 3 af 3: Yderligere kontodetaljer

image
  • Medarbejdertyper, afdelinger og personalegrupper: Vælg hvem som kan få denne feriekonto type. Det kan være en eller flere, eller “Alle” som betyder alle fremtidige medarbejdertyper også.

• Opret automatisk: Med denne slået til, vil systemet automatisk anvende den gældende kontoskabelon til alle medarbejdere der er tilknyttet en af de valgte Medarbejdertyper.

⬆️ Bemærk: Vær ekstra opmærksom på dine ovenstående valg. Optjeningssatsen, perioden og forbrugsperioden vil automatisk blive anvendt på de valgte medarbejdere. Dog er det stadig muligt at ændre detaljerne manuelt på hver medarbejder, hvis ønsket, under Vagtplan > Fraværskonti.

• Negativ saldo: Vælg om fraværspolitikken kan have en negativ balance og hvor mange dage der tillades at gå i negativ værdi. En anbefaling kunne være: 2 dage

• Maks fraværsdage i træk: Vælg hvor mange dage i træk en medarbejder kan anmode om ferie. Dette følger kalenderdage så alle dage i en uge, mandag til søndag, er inkluderet i denne regel. En anbefaling kunne være: 21 dage, så en medarbejder ikke kan bede om mere en 3 ugers ferie i en anmodning.

• Overførsel: Hvis der er sat flueben i denne checkbox er det muligt at overføre dage/timer ved udgangen af brugsperioden til den nye ferie balance.
    Hvis dette er valgt, kan du også begrænse et maks antal dage som kan overføres til næste forbrugsperiode. Dette er altid angivet i ‘Dage’, selv for feriekonti i timer, i så fald vil der kigges på opsætningen i trin 2, under “Arbejdstimer pr. Dag”. En anbefaling er at tillade overførsel og sætte en grænse på: 5 dage.

• Angiv en begrænset afholdelsesperiode for overførte feriedage: Hvis der er sat flueben i denne checkbox er det muligt at sætte en tidsbegrænsning for hvornår de overførte feriedage skal være benyttet. En anbefaling er: uden flueben da vi allerede har 4 måneder længere brugsperiode efter optjeningsperioden er stoppet.

• Lønkode: Angiv en lønkode der vil blive vist i lønrapport du kan udtrække fra Planday.

• Kontoprioritet : Muligheder: “Ingen prioritet”, “Første prioritet”, “Sidste prioritet”. Der kan godt være flere konti på samme prioritetsniveau. “Ingen prioritet” betyder altid tilgængelig. “Første prioritet” skal altid være brugt op (mindre en 1 dag tilbage) før “Sidste prioritet” kan bruges. Det anbefales at bruge “ingen prioritet”. Men vil man som arbejdsgiver gerne sikre at Feriefridage bruges før Feriedage, så kan man sætte “Første prioritet” når man opretter kontotype for feriefridage, og sætte “sidste prioritet” når man opretter kontotype for feriedage.

• Udvidede detaljer:

• Helligdagskalenderen (så dine medarbejdere ikke ved et uheld bruger feriedage til lovlige helligdage).
      Kan også indstilles separat på medarbejdernes individuelle feriekonto efterfølgende.

• Sæt vagttype som standardindstilling ved overlappende vagter: Her kan du vælge en vagttype som er standard og derfor altid udfyldt på forhånd når du godkender fraværsanmodninger.

Husk at trykke Gem før du lukker vinduet.