Afspadsering og Flex - FAQ

Ofte stillede spørgsmål om oprettelse af en afspadseringskonto, visning og redigering af saldi, overførsel af timer mm.

Sepideh avatar
Skrevet af Sepideh
Opdateret over en uge siden

🎯 Denne artikel er for administratorer.

Her finder du svar på ofte stillede spørgsmål om overarbejde og afspadsering - uanset om det drejer sig om oprettelse af konti, visning og redigering af kontosaldi, overførsel af timer til afspadseringskontoen og meget mere.

Oprettelse af Afspadseringskonto

Hvorfor sidder jeg fast i kredsløbet, når jeg opretter afspadseringskonti på flere medarbejdere?

Det kan skyldes, at en medarbejder allerede har en afspadseringskonto. Gå til siden med kontooversigten (Vagtplan>Fraværskonti) og prøv at benytte filtrene her til at se se, hvilken medarbejder der allerede har en konto.
Det kan også være fordi du ikke har indtastet en startbalance i afspadseringspolitikken. Skriv 0, hvis saldoen skal være nul i starten.

Hvorfor kan jeg ikke se nogen balance på min Afspadseringskonto. Den viser blot (-)?

Dette skyldes at balancen på Afspadseringskontoen ikke er blevet defineret enten i politikken eller når kontoen er blevet anvendt på medarbejderne. Hvis du ønsker at starte med en tom balance, skal du blot indtaste et 0 i startbalancen i stedet for at efterlade det tomt. Dette kan nemt gøres indefra Vagtplan > Fraværskonti > Afspadseringskonti > find den ønskede konto > før musen helt til højre og tryk på rediger via blyantsikonet. Husk at trykke gem efter ændringerne.

Se og rediger afspadseringskonti og Slet afspadseringskonto

Flexrapporten viser alle afspadseringskonti - flexrapporten og fraværsrapporten

Du skal vælge Afspadseringskonto under filtre når du er inde på Vagtplan > Fraværskonti > Afpsadseringskonti, før du klikker på Eksport.

Balancen på medarbejderens Afspadseringsfane og balancen på rapporten stemmer ikke overens

Den saldo, der vises i medarbejderprofilen (fanen Afspadseringskonto), er forskellig fra den saldo, der vises i den Flexrapport, som du udtrækker fra Vagtplan > Fraværsanmodninger > Eksportér > Flexrapport.

I medarbejderprofilen er det ikke muligt at vælge den nøjagtige periode, som du vil se saldoen for. Du kan kun vælge året. Standardperioden går fra 01/01 til 31/12, hvilket betyder, at hvis en afspadseringskonto er over to år, f.eks. 01/04/2022 til 31/03/2023, vil den saldo, der vises under 2023, omfatte afspadseringstimer i 2022.

Derfor råder vi vores kunder til ikke at angive en skæringsdato i politikken for afspadsering, så der ikke er nogen gyldighedsdatoer. Hvis du vil have en nøjagtig rapport om saldi for hver konto, skal du eksportere afspadseringsrapporten under Vagtplan > Fraværsanmodninger > Eksportér.

Jeg kan ikke se flexbalancen for mine deaktiverede medarbejdere

Hvis du ikke kan se flexbalancen på din deaktiverede medarbejdere under overblikket som findes ved at gå til Vagtplan > Fraværskonti > Afspadseringskonti, skyldes det at kontoen er inaktiv. Du skal derfor vælge statussen “inaktiv” eller “alle”, hvis du vil se deres konti på listen.

Overførsel af timer til Afspadseringskontoen

Timerne er ikke blevet modregnet eller tilføjet til afspadseringskontoen som forventet

Hvis timerne ikke er blevet trukket fra afspadseringskontoen som forventet, skal du først checke, at vagten er godkendt.
Dernæst skal du checke at vagttypen Afspadsering er sat til at fraregne timerne fra afspadseringskontoen under Indstillinger > Fravær > Avanceret.

Hvis du lige har slået vagttypen Afspadsering til her, vil dette ikke fungere med bagudvirkende kraft. Du er nødt til at gå ind og gen-godkende vagterne. Dette gør du nemmest ved at gå til medarbejderens profil > Vagter og her åbne vagten og trykke Gem igen. Så vil timerne blive trukket fra afspadseringskontoen.

Afspadseringstimerne er trukket to gange fra afspadseringskontoen

Du kan i medarbejderens profil se, at deres afspadseringstimer for den samme dag er blevet trukket to gange, men de skulle kun være trukket én gang fra afspadseringskontoen.

Det kan skyldes, at timerne blev overført som afspadsering fra siden med normtimer, og at en specifik afspadseringsvagttype ikke tæller med i kontraktreglen.

For at løse dette bør vagttypen tælle med i forhold til kontraktreglen, så det ikke ser ud som om, at medarbejderen er blevet planlagt i for få timer.

Hvis du bruger normtimer og overfører timerne som + og - til medarbejdernes afspadseringskonto er en anden løsning, at frakoble vagttypen fra politikken for afspadsering og kun bruge siden for normtimer til at overføre timerne.

Hvordan fortryder jeg overførte timer?

Du har overført timer til afspadseringskontoen men det var en fejl. I dette tilfælde kan du lave en manuel regulering under medarbejderens afspadseringsfane for at tilføje eller fratrække timer. Hvis du har overført timerne igennem Normtimer-siden kan du også slette overførslen ved at trykke på de røde kryds ude i højre side, inden på medarbejderens profil.

Yderligere spørgsmål

Hvordan kan jeg udbetale afspadseringstimer til mine medarbejdere?

Den nemmeste måde er at oprette tillæg til kontraktregler under Indstillinger > Løn > Løntillæg. Grundlæggende vil de timer, der overstiger medarbejderens kontraktbaseret timer, blive vist på lønrapporten og udbetalt til medarbejderen.

Andre måder er:

• at udbetale timerne via et manuelt tillæg;

• eller at tilføje en vagt i vagtplanen med det antal timer, der skal udbetales;

• eller blot at tilføje overarbejdet manuelt i dit lønsystem.

I så fald skal du i forbindelse med de tre ovennævnte muligheder foretage en manuel justering af medarbejderens afspadseringskonto.

Bliver restbalancen for en udløbet afspadseringskonto automatisk overført til den nye afspadseringskonto?

Nej, der er ikke en automatisk overførsel .Dette er bl.a. en af årsagerne til at vi ikke anbefaler at man sætter en fornyelsesdato for afspadseringspolitikken..

Hvis jeg genaktiverer en medarbejder, vil hans afspadseringskonto også genaktiveres automatisk?

Nej, det vil den ikke. Selv hvis du vælger at genaktivere en medarbejder, så vil dennes afspadseringskonto forblive inaktiv. Kontakt gerne vores supportteam for yderligere hjælp med dette.