Schemaläggning
Schemaläggningsverktyg
Schemalägga med Funktioner och Kategorier
Uppdaterad för mer än en vecka sedan

Funktioner och Kategorier gör att du kan ordna och anpassa ditt eget personliga schema. De ger även extra information till dina anställda, till exempel om specifika uppgifter eller roller som de kommer att utföra under sina arbetspass.

Den här handboken beskriver hur du skapar, redigerar och arbetar med funktioner och kategorier i schemat. Först vill vi uppmärksamma dig på att det finns tre olika visningsalternativ för schemat: Anställda, Grupper och Funktioner.

I vyn Funktioner kan du dela upp en personalgrupp i kategorier och funktioner, vilket ger dig och dina anställda bättre information i schemat.

Om du vill ha en översikt över hur Avdelningar, Personalgrupper och Funktioner samverkar kan du läsa hela informationen om Schema på datorn här.

Så här fungerar vyn Funktioner

Om du driver en restaurangkedja kanske du har en avdelning för varje plats, och de anställda ordnade i personalgrupper utifrån deras respektive roller (till exempel hovmästare, bartender eller servitör).

Det här kan du göra med Funktioner:

• Märka upp arbetspass utifrån vilka ansvarsområden som berörs av arbetspasset.

• Allokera personalgrupper från olika delar av verksamheten dit de behövs på ett enkelt sätt.

• Se till att alla delar av din verksamhet har rätt bemanning.

Namnet för varje befattning visas i schemat, både för chefer och anställda. Varje befattning tilldelas en personalgrupp. Du kan skapa flera Funktioner i varje personalgrupp.

I bilden nedan ser du kategorin Kök, plan 2 med två Funktioner, nämligen Köksstation 1 och Köksstation 2. Alla funktioner har tilldelats personalgruppen Kock. Om du använder funktionen Kompetenser kan du också lägga till dessa i befattningen så att du får en detaljerad översikt över varje roll som du behöver fylla i schemat.

Hantera funktioner och kategorier

Välj Hantera funktioner och kategorier för att öppna det här fönstret till höger på skärmen. Här kan du skapa nya funktioner och kategorier, samt redigera eller kopiera dem genom att hålla muspekaren över dem och välja motsvarande ikoner. Du kan också dra och släppa dem om du vill ändra ordningen i schemat.

En kategori är en etikett som används för att organisera ett urval funktioner. För varje kategori visas också en totalsumma för beräknat antal timmar samt kostnaderna för funktionerna inom kategorin, tillsammans med totalt antal pass. När du skapar en befattning kan du tilldela den en kategori. Om du vill flytta en befattning som du har skapat behöver du bara dra och släppa den i relevant kategori.