Lön & Omsättning
Arbeta med Anställda med månadslön
Uppdaterad för mer än en vecka sedan

Funktionen Anställda med månadslön innehåller flera alternativ för att hantera dina lönekostnader när du har anställda som inte betalas per timme i Planday. I den här artikeln vägleder vi dig genom inställningsprocessen och hittar det alternativ som passar bäst för dina behov.

Obs! Om du arbetade med anställda med månadslön i Planday tidigare än februari 2019, vilket var det datum då den här funktionen lanserades, finns det några viktiga faktorer att överväga innan du fortsätter med inställningen. Mer information finns nedan.

Ställa in Anställda med månadslön

I Anställda med månadslön finns tre sätt att tilldela lönekostnader i schemat med syfte att göra din löneprocent så korrekt som möjligt. Du kan välja att låta lönekostnaden vara en fast månadslön eller alternativt låta lönekostnaderna delas upp som ett genomsnitt för varje arbetsdag under den givna månaden om du föredrar det. Det tredje alternativet är att hantera dina anställda med månadslön i Planday, men förhindra att deras löner påverkar kostnaderna i schemat genom att inte tilldela dem någon lön.

Du ställer in lönen för en anställd genom att gå till Medarbetare, leta reda på rätt anställd och därefter välja pennikonen till höger om den anställdas detaljer. I menyn Redigera anställd hittar du fältet Månadslön. Där väljer du Ange ny lön.

Schemalagda timmar

• Månadslön: Med det här alternativet utgår den genomsnittliga timkostnaden i schemat från månadslönen delat med antalet schemalagda timmar i respektive månad. De totala kostnaderna i schemat skiljer sig därför aldrig från månadslönen. Om en anställd till exempel har 4200 pund kronor i månaden och är schemalagd för 120 timmar under en viss månad, är den genomsnittliga timkostnaden 4200 delat med 120 vilket ger oss siffran 35 pund per timme. Startdatum för lönebetalning är den dag i månaden då varje månadslöneberäkning startar. Det här värdet kan inte vara högre än 28 eftersom februari inte har fler dagar än 28 förutom under skottår.

• Schemalagda timmar: Med det här alternativet baserar sig den totala kostnaden i schemat för anställda med månadslön på en timlön som beräknas utifrån deras månadslön delat med normtimmarna. Denna timberäkning multipliceras sedan med antalet timmar som den anställda har schemalagts för under en viss månad. Det innebär att den schemalagda kostnaden kan skilja sig åt jämfört med den anställdas månadslön om han eller hon schemaläggs för fler eller färre timmar än angivet antal normtimmar. Om en anställd till exempel har 4200 pund kronor i månaden och kontrakt på att arbeta 120 timmar, men schemaläggs för 160 timmar blir 4200 delat med 120 siffran 35 pund. När vi tar den siffran och multiplicerar den med 160 får vi 5600 pund.

Öppningsdagar

Med det här alternativet ställer du in de genomsnittliga kostnaderna per dag. De genomsnittliga timkostnaderna i schemat baserar sig på månadslönen delat med antalet öppningsdagar i den angivna månaden. Den totala kostnaden för en anställd med månadslön skiljer sig aldrig från månadslönen. De genomsnittliga dagliga kostnaderna kan variera mellan olika månader beroende på antalet öppningsdagar i respektive månad. Om en anställd med månadslön tillhör flera avdelningar har du möjlighet att välja till vilken avdelning kostnaderna ska tilldelas.

Ingen tilldelning

Med det här alternativet utesluts den anställdas månadslön från kostnaderna i schemat. Den kommer fortfarande att läggas till i lönerapporten.

Anmärkningar om den tidigare versionen av Anställda med månadslön

Som vi nämnde i början av den här artikeln behöver du, om du arbetade med anställda med månadslön i Planday tidigare än februari 2019, troligen justera dina inställningar innan du börjar använda den uppdaterade funktionen Anställda med månadslön. Tidigare använde vi tre olika metoder för att kringgå tidigare begränsningar. När du har identifierat vilken inställning du har för närvarande kan du fortsätta genom att följa instruktionerna:

Användare med fast kostnad:

Användare med fast kostnad betalas enligt en ”dummy”-medarbetare för arbetspasset som skapades i Planday och som finns längst ned i schemat. Det här en anställd som vanligen har alla de hanterings-/lönekostnader som ska läggas till i schemat. Vi rekommenderar att du kontaktar vårt supportteam för hjälp med att byta från den här metoden till den uppdaterade funktionen Anställda med månadslön.

Betald per arbetspass:

Om ditt system använde inställningen betald per arbetspass delades lönen för anställda med månadslön upp kostnadsmässigt över fem dagar. (I vissa fall kan antalet dagar vara fler eller färre än fem beroende på aktuellt veckoschema) I det här scenariet finns det två steg att utföra:

1. Gå till Medarbetare och leta reda på den anställda. Välj därefter pennikonen till höger om den anställdas namn och välj Grupper & timlön. Här kan du ställa in värdet för betald per arbetspass till noll för personalgruppen.

2. Gå sedan till Inställningar > Arbetspasstyper och leta reda på arbetspasstypen med etiketten ”Extra arbetspass”. Välj sedan den röda raderingsikonen till höger och bekräfta.

När du är klar kan du välja att ställa in den anställdas lön enligt anvisningarna i början av den här artikeln.

Tilläggsprocentkostnad:

Om du använde inställningen för tilläggsprocentkostnad var månadslönen för de anställda satt till noll. Summan av deras löner beräknades och angavs sedan som en tilläggsprocentkostnad. Det här ställdes in i Inställningar > Omsättning > Budget per månad. Om du vill använda den nya funktionen för månadslön tar du helt enkelt bort dessa tilläggsprocentkostnader.