Upprätta en helgdagskalender

Använd helgdagskalendern för att hantera lönetillägg, administrera helgdagar och för att optimera din schemaläggning.

Saad Saeed avatar
Skrivet av Saad Saeed
Uppdaterad för mer än en vecka sedan

🎯 För Administratörer och Schema-admins.

Vad är en helgdagskalender?

Helgdagskalendern i Planday hjälper dig att hantera dina lönetillägg enligt kommande helgdagar och dina anställdas semesterrättigheter. Den ger dig även en överblick över ditt schema, så att du enkelt kan se var och när det behövs mer eller mindre personal.

Följ dessa steg för att konfigurera och skräddarsy en helgdagskalender i portalen samt för att göra den synlig i schemat.

Upprätta en helgdagskalender i din portal

För att upprätta en helgdagskalender i din portal, gå till Inställningar > Portalinställningar > Allmänt > Helgdagskalender och klicka på Upprätta helgdagskalender.

Beroende på vilket land din portal är utformad för, kan du ha tillgång till en eller flera fördefinierade systemkalendrar. Du kan välja och hämta dagar från systemkalendern som grund för en helgdagskalender som du skapar själv, eller så kan du lämna den tom och skapa en egen kalender från grunden.

Observera att en systemkalender inte kan visas i schemat. Om en helgdagskalender önskas i schemat måste det här alternativet aktiveras, först då kommer den valda och anpassade helgdagskalender att synas i schemat.

Skräddarsy din helgdagskalender

När din helgdagskalender har skapats kan du klicka på Redigera helgdagar för att antingen lägga till extra dagar, t.ex. företagsdagar, ändra starttiden för en helgdag och/eller ta bort vissa helgdagar som du inte vill ska vara med.

Lägg till extra dagar i din kalender

För att lägga till extra dagar i din helgdagskalender, tryck på Upprätta helgdag.

Ge dagen ett namn, välj sedan datum för helgdagen och vilket klockslag den ska vara giltig ifrån. Du kan även reglera hur många timmar dagen ska räknas som en helgdag. Om helgdagen exempelvis startar kl. 15.00 och slutar kl. 00.00, skriver du 9 i fältet för Hur många timmar varar dagen. Varar helgdagen hela dygnet, ska det stå 00.00 i fältet för klockslag, och 24 i fältet för antal timmar.

Ändra starttiden för en helgdag

Hitta först helgdagen i din kalender, och tryck på pennsymbolen för att redigera. I fältet för klockslag ändrar du till den nya tiden, var uppmärksam på att även uppdatera giltighetstiden för helgdagen i fältet Hur många timmar varar dagen.

Ta bort helgdagar från kalendern

För att ta bort en eller flera dagar från helgdagskalendern, trycker du på den röda symbolen längst till höger på linjen för den specifika dagen.

Visa helgdagskalendern i schemat

När du har skapat en ny helgdagskalender kan du göra den synlig i schemat genom att gå till Schema > Visa inställningar och aktivera Helgdagar / Frånvaro.

Den valda helgdagskalendern kommer nu att vara synlig i schemat, inklusive eventuella helgdagar som lagts till.