Hur man ställer in intjänade frånvarokonton
S
Skrivet av Sissel Bjerkeset Moen
Uppdaterad för mer än en vecka sedan

Om du redan använder Plandays frånvaromodul och du vill byta till att använda de nya, intjänande frånvarokontona kan du följa steg-för-steg-guiden: Övergång till de nya frånvarokontona.

Hur man ställer in intjänade frånvarokonton:

Gå till Inställningar > Frånvaro > Kontotyper.
Klicka på "Upprätta" och välj "Konto för intjänad frånvaro".

Steg 1 av 3:

• Namn: Ge kontot ett namn.

• Beskrivning: Valfritt fält för att lägga till en beskrivning för kontot.

• Förnya automatiskt: Om du vill att kontot ska förnyas automatiskt vid slutet av intjänandeperioden.

• Intjäningsperiod - Årligt startdatum: Datumet då kontot ska börja ackumuleras från varje år.

• Intjänandeperiod - Varaktighet: Hur många månader ska intjänandeperioden vara (1-12 månader)

• Användningsperiod - Årligt startdatum: Det datum den ska kunna spendera den intjänade semestern från.

• Användningsperiod - Varaktighet: Hur många månader ska de anställda kunna tillbringa den intjänade semestern (1-52 månader)

• Nästa: Gå till nästa steg

Steg 2 av 3:

• Tjänas in under: Välj om ackumulering ska ske i dagar eller timmar.

• Startsaldo: du har möjlighet att ställa in ett startsaldo för kontotypen. Detta värde kommer att vara startsaldot på alla konton både nu och i framtiden. Startsaldot kan senare skrivas över på din medarbetares individuella konton för varje period.

• Insamlingstakt:

• För Dagar välj mellan "Procentandel", "Dagar per månad", "Dagar per år" eller "Använd inte". För svenskt konto: Välj alternativet - Använd inte.

• För Timmar välj mellan "Procentandel", "Timmar per dag". "Timmar per månad" eller "Använd inte". För svenskt konto: Välj alternativet - Använd inte.

• Max. tillåtet/gräns: Välj mellan "Dagar per månad", "Dagar per år", "Timmar per dag" eller "Timmar per månad" och ange maximalt tillåtna inkomster per den period du har valt. Lämna tomt för obegränsat. För svenskt konto: Låt stå tom.

• Krav för intjänad semester: (endast tillgängligt om kontot har en periodiseringsgrad per dag/månad/år.) Välj om kraven för intjänad semester ska intjänas endast genom insamlingstakten, eller bero på godkända på arbetade skift. För svenskt konto: Detta fält kommmer inte visas.

• Arbetstimmar per dag: (endast tillgängligt om enheter av timmar samlas in) Välj hur många timmar en arbetsdag ska räknas som. Det kan baseras på ett genomsnitt på 12, 13 eller 52 veckor, eller ställa in en fast frekvens på timmar per dag. För svenskt konto: Detta fält kommmer inte visas.

• Semesterersättning: Välj om utbetalningen av semester ska baseras på i genomsnitt 12, 13 eller 52 veckor, eller ställ in en fast ränta. För svenskt konto: Välj alternativet - Använd inte.

• Nästa: Gå till nästa steg

Steg 3 av 3:

• Personaltyper: Välj vilken personaltyp som kan få denna kontotyp. Det kan vara en eller flera, eller "alla".

• Avdelningar: Välj Vilken/vilka avdelningar konto ska gälla för.

• Personalgrupper: Välj vilken/vilka personalgrupper detta konto ska gälla för.

• Upprätta automatiskt: Om kontot ska skapas automatiskt för alla anställda när de skapas i systemet.
    Kontot kommer endast att skapas för anställda som uppfyller de kraven du valt på alternativen ovanför.

• Negativt saldo (Tillåt): Välj om kontot kan ha ett negativt saldo och hur många dagar det kan gå till ett negativt värde.

• Maximalt antal semesterdagar i följd: Välj hur många dagar i rad de anställda kan begära semester för. Detta följer kalenderns tidsintervall så alla dagar i veckan, måndag till söndag, ingår i denna regel. För svenskt konto: Om detta inte är aktuellt; låt då stå på alternativet - Obegränsat.

• Överföring: Om denna ruta är markerad är det möjligt att överföra vilken tid som helst (dagar eller timmar) i slutet av en semesterperiod till det nya semestersaldot.
    Om detta är aktiverat kan du ställa in X antal dagar som det är tillåtet att överföra till nästa period. Detta ställs alltid in i 'dagar', även om kontot är för timmar, kommer det att titta på inställningarna du har ställt in i steg 2 av inställningen under "Arbetstimmar per dag".

• Ställ in begränsad tid för överföring: Om denna ruta är ikryssad kan du välja en tidsgräns för när semesterdagarna som överförts från föregående period ska spenderas.

• Lön - Löneart: Denna kod kommer att visas i lönerapporten som du kan hämta från Planday. OBS: Som det är nu är detta inte inställt för att kunna användas för att skicka data till lönesystem, så det är endast för internt bruk för dig som kund.

• Kontoprioritet: Val: "Ingen prioritet", "Första prioritet", "Sista prioritet". Det kan finnas flera kontotyper i varje prioritet. "Ingen prioritet" betyder alltid tillgänglig. ”Första prioritet måste alltid vara förbrukat (mindre än 1 dag kvar) innan ”Sista prioritet” kan användas.

Och slutligen, se till att ta hänsyn till Helgdagskalender (så att dina anställda inte av misstag använder semesterdagar för lagliga helgdagar).
Detta kan även ställas in individuellt på varje anställds konto senare.

Nästa: Skapa frånvarokonton för dina anställda och begär frånvaro