Tidsregistrering
Stempelur
Stempelur - Opret afrundningsregler

I denne artikel kan du læse om hvordan du opretter og benytter afrundingsregler for stempeltider i Planday.

Saad Saeed avatar
Skrevet af Saad Saeed
Opdateret over en uge siden

🎯 Denne artikel er for administratorer der ønsker at spare tid i godkendelsen af stempeltider. Læs også Opsæt Stempelur for at komme igang med at bruge Stempelur.

Hvad er afrundingsregler?

Med afrundingsregler for stempelur kan du opstille regler for, hvordan Planday foreslår timer, der skal medregnes til løn. Afrundingsreglerne kan være baseret både på planlagte timer og de timer, som medarbejderne har stemplet ind og ud ved hjælp af Stempelur.

En medarbejder har f.eks. en planlagt vagt fra kl. 9.00 til 17.00, møder op før vagtstart og møder ind kl. 8.56 for at arbejde. Hvis en tilsvarende afrundingsregel er aktiveret, foreslår systemet automatisk, at medarbejderens starttidspunkt er 9:00 - så det ville blive afrundet opad. Se et eksempel længere nede i artiklen.

Ved at oprette afrundingsregler kan du spare tid, når du skal godkende stempeltider. Før du godkender vagter, har du altid mulighed for at ændre tiderne - aktive afrundingsregler hjælper dig kun med forslag, som ikke er endelige. Du kan altid tilpasse afrundingsreglerne i overensstemmelse med din virksomhed.

💡Bemærk: Afrundingsregler fungerer kun med Stempelur. Du kan læse mere om hvordan du sætter dette op i vores artikel om opsætning af Stempelur.

Grundlæggende om afrundingsregler

Afrundingsregler gør godkendelsen af stempeltider hurtigere og mere præcis. Det er især nyttigt i tilfælde, hvor de planlagte timer ikke nødvendigvis er det, der vil blive godkendt til løn.

Hvis medarbejderne f.eks. stempler ind eller ud inden for 10 minutter af deres vagt, kan afrundingsreglerne indstilles til at afspejle dette. Du kan også kombinere flere afrundingsregler for at skabe et mere nuanceret sæt forslag af tider, du kan godkende til løn. Du kan få adgang til afrundingsregler via Indstillinger > Stempelur > Avanceret > Afrundingsregler

Planday DK_Afrundingsregler.png

Der findes to forskellige afrundingsregler:

• Almindelige regler

• Brugerdefinerede regler

I de følgende afsnit vil du kunne læse mere om begge typer, hvordan de sættes op og benyttes.

Opret Almindelige regler

Afrundingsregler definerer, hvordan stempeltider afrundes, hvis medarbejdere stempler ind/ud tidligere eller senere end deres vagtplantid.

Herunder ses indstillingerne for Almindelige afrundingsregler:

Både for Start- og Sluttidspunktet kan du vælge imellem følgende afrundingsmetoder.

• Ingen afrunding, vis stempeltid - Som udgangspunkt vil Planday vise medarbejderens stempeltider både for start- og sluttidspunktet.

• Ingen afrunding, vis vagtplantid - Hvis dine medarbejdere typisk bliver lønnet for deres planlagte timer, kan du ændre indstillingerne til altid at være Ingen afrunding, vis vagtplan tid.

• Rund ned - Denne mulighed runder ned til de nærmeste 5, 10, 15, 20, 30 eller 60 minutter. Dette er brugbart hvis du altid runder ned til den nærmeste runde værdi.

• Rund op - Denne mulighed runder op til de nærmeste 5, 10, 15, 20, 30 eller 60 minutter. Dette er brugbart hvis du altid runder op til den nærmeste runde værdi.

De grundlæggende indstillinger er for start- og sluttidspunkter, men hvis du vil opbygge et mere robust regelsæt, kan du oprette Brugerdefinerede regler, som giver dig mere kontrol over afrundingsadfærden og begrænser anvendelsen til bestemte medarbejdere.

⚠️ Vær opmærksom på, at hvis du har indstillet Brugerdefinerede afrundingsregler gælder disse frem for de Almindelige regler.

Opret Brugerdefinerede regler

Hvis du opretter Brugerdefinerede regler overstyrer disse regler dine almindelige afrundingsregler. Hvis de Brugerdefinerede regler dog er kombineret med filtrering for afdelinger og personalegrupper, kan du vælge om nogle afdelinger, personalegrupper eller medarbejdertyper skal udelukkes og fortsat påvirkes af de almindelige regler.

Klik på Opret, og giv din regel et navn. Herefter kan du vælge mellem følgende typer regler:

• Stemplet ind: Stempeltider, uanset planlagte tider

• Stemplet ud: Stempeltider, uanset planlagte tider

• Stemplet ind før vagtplan tid: stempler ind før det planlagte starttidspunkt.

• Stemplet ind efter vagtplan tid: stemplet ind efter det planlagte starttidspunkt.

• Stemplet ud før vagtplan tid: stemplet ud før planlagt starttidspunkt

• Stemplet ud efter vagtplan tid: stemplet ud efter det planlagte sluttidspunkt

Afrundingsregler: Vælg derefter, hvad der skal ske med de tider, der er berørt af reglen:

• Ingen afrunding: Viser medarbejderens ind- og udstempeltid.

• Rund ned: Runder ned til nærmeste 5, 10, 15, 15, 15, 30 eller 60 minutter.

• Rund op: Runder op til nærmeste 5, 10, 15, 30 eller 60 minutter.

• Rund til nærmeste: Runder op eller ned til nærmeste 5, 10, 15, 30 eller 60 minutter * Ingen afrunding, viser til nærmeste 5, 10, 15, 30 eller 60 minutter

• Ingen afrunding, vis vagtplantid: Viser den oprindelige vagtplantid.

• Ingen afrunding, vis stempeltid: Viser medarbejderens faktiske stempeltider.

Hvis du har valgt en af mulighederne for at afrunde opad, nedad eller til nærmeste, skal du indstille antallet af minutter, der skal afrundes til, før du går videre til Personalegrupper og Typer. Se billedet nedenfor.

Under Personalegrupper og Typer kan du kombinere mulighederne for at skabe præcis den regelstruktur, du har brug for.

• Afdelinger: Anvend reglen kun på bestemte afdelinger

• Personalegrupper: Anvend reglen kun for specifikke personalegrupper

• Medarbejdertyper: Anvend reglen kun for specifikke medarbejdertyper

Tryk Gem når du er klar.

⚠️ Medarbejdertyper vises kun som en mulighed, hvis du har oprettet en sådan fra Indstillinger > HR > Generelt.

Hvad betyder de forskellige flag?

Når du har tilføjet nogle afrundingsregler, kan du under Vagtplan > Stempelur se to forskellige flag ved godkendelse af stempeltider.

🟨 Et gult flag indikerer at der er en forskel mellem vagtplanens tid og stempeltiden. Bemærk at stempeltiden her afspejler dine opsatte brugerdefinerede regler.

🟥 Et rødt flag indikerer at medarbejderen ikke har stemplet ud.

I ovenstående skærmbillede ser du nogle eksempler på stempeltider.

• Maria Hansson: Start-tiden er påvirket af en almindelig afrundingsregel, der siger, at når en medarbejder stempler ind før vagtens start, skal den vagtplanlagte tid benyttes. Dermed ingen flag.

• Natasha Romanova: Stempler ind før vagtplanens tid og her gælder samme regel som for Maria, og derfor er der intet flag. Ved Slut-tidspunktet er der et rødt flag som indikerer, at der mangler en udstempling.

• Peter Parker: Stempler ind og ud for sent, og da der ikke er nogle afrundingsregler, der gør sig gældende her, er stempeltiderne forslået som Start- og Slut-tid. Både start og slut-tidspunktet er markeret med et gult flag, da tiderne afviger fra vagtplanen.

• Planday Bruger: Medarbejderens vagtplan-tid og stempeltid er identiske, så her er der ingen flag for hverken start- eller slut-tid.

💡Tiderne i Start- og Slut-felterne kan ændres før timerne godkendes til løn.

Eksempel på opsætning

Herunder viser vi dig et eksempel på en opsætning som er populær blandt vores kunder. Den grundlæggende idé er, at når medarbejdere stempler ind eller ud indenfor få minutter af deres planlagte vagttid, vil Planday forslå det vagtplanlagte tidspunkt til løn. Når forskellen mellem den planlagte tid og stempelurstiden overstiger et bestemt antal minutter, foreslår Planday stempeltiden til lønregistrering. Lederen kan altid redigere, hvilke tider der skal medtages til lønregistrering.

Scenarie

• Når medarbejdere stempler ind eller ud indenfor 5 minutter før eller efter den planlagte vagt, forslår Planday vagtplantiden.

• Når medarbejdere stempler ind eller ud mere end 5 minutter før eller efter den vagtplanlagte tid, vil Planday forslå stempelurstiden. Start- og slut-tidspunktet indikeres med flag.

Opsætning

Gå til Indstillinger > Stempelur > Avanceret. Under de Almindelige regler skal du checke at afrundsmetoderne i Start og Slut-feltet er sat til Ingen afrunding, vis stempeltider.

Dette er standard-indstillinger for de scenarier hvor de Brugerdefinerede regler ikke afvikles.

Herefter klikker du på Opret under Brugerdefinerede regler.

1 - Den første regel der vises herunder er for medarbejdere som stempler ind før deres vagt starter:

• Giv afrundingsreglen et navn

• Vælg Stemplet ind før vagtplan tid

• Sæt afrundingsmetoden til Ingen afrunding, vis vagtplantid

• Afvigelse maks længde angiver hvor lang afvigelsen maksimalt må være før denne regel afvikles. I dette tilfælde er det 5 minutter.

• Rul ned for at skræddersy hvilke Personalegrupper og medabejdertyper, du ønsker omfattet af reglen

• Klik Gem

2 - Den næste regel er for medarbejdere der stempler ind efter deres vagt er startet.

• Klik på Opret og giv reglen et navn

• Vælg Stemplet ind efter vagtplan tid (for sent)

• Sæt afrundingsmetoden til Ingen afrunding, vis vagtplantid

• Afvigelse maks længde angiver hvor lang afvigelsen maksimalt må være før denne regel afvikles. I dette tilfælde er det 5 minutter.

• Rul ned for at skræddersy hvilke Personalegrupper og medabejdertyper, du ønsker omfattet af reglen

• Klik Gem

3 - Den tredje regel er for medarbejdere der stempler ud før deres vagt er slut.

• Klik på Opret og giv reglen et navn

• Vælg Stemplet ud før vagtplan tid

• Sæt afrundingsmetoden til Ingen afrunding, vis vagtplantid

• Afvigelse maks længde angiver hvor lang afvigelsen maksimalt må være før denne regel afvikles. I dette tilfælde er det 5 minutter.

• Rul ned for at skræddersy hvilke Personalegrupper og medabejdertyper, du ønsker omfattet af reglen

• Klik Gem

4 - Sidst, en regel for medarbejdere der stempler ud efter deres vagt ender.

• Klik på Opret og giv reglen et navn

• Vælg Stemplet ind efter vagtplan tid

• Sæt afrundingsmetoden til Ingen afrunding, vis vagtplantid

• Afvigelse maks længde angiver hvor lang afvigelsen maksimalt må være før denne regel afvikles. I dette tilfælde er det 5 minutter.

• Rul ned for at skræddersy hvilke Personalegrupper og medabejdertyper, du ønsker omfattet af reglen

• Klik Gem

Mange muligheder - din løsning

Afrundingsreglerne giver mange muligheder og kombinationer for at foretage yderligere tilpasninger til stempeltider. Juster alle indstillinger helt i overensstemmelse med dine operationelle behov. Et andet eksempel: I har en intern aftale om, at medarbejdere tidligst bliver betalt fra starten af deres planlagte vagttidspunkt. Ofte er de dog alt for tidligt på arbejde. Så giver det mening at øge den maksimale længde af afvigelserne i tilfælde af medarbejderne stempler tidligt ind.