Tidsregistrering
Raster
Skapa och arbeta med raster

Sätt upp automatiska raster till alla pass i ditt schema, eller arbeta med manuella raster på ett pass åt gången.

J
Skrivet av Justine
Uppdaterad för mer än en vecka sedan

🎯 För administratörer som har tillgång till alla inställningar.

Automatiska raster

Ställ in automatiska raster för att generera raster antingen på en specifik tid på dagen eller efter att en viss tid har arbetats. Detta kan hjälpa att spara tid vid schemaläggning, då raster automatiskt blir lagt till på alla pass som uppfyller kriterierna.

För både Tid på dagen- och I förhållande till passet-raster kan du ställa in:

• Hur långt ett pass måste vara innan en anställd får rast.

• De veckodagar det ska gälla.

• Den eller de avdelningarna och personalgrupperna som rasten gäller för.

Gå till Inställningar > Schema > Raster > Lägg till rast.

💡 Du kan alltid välja om en automatisk rast ska användas på ett arbetspass eller inte (Schema > välj arbetspass > Rast> Ta bort markeringen Använd standardraster).

Konfigurera automatiska raster baserat på tid på dagen

Om du vill lägga till en rast på en specifik tid på dagen, välj rasttypen Tid på dagen.
Ge rasten en titel och ställ in start- och sluttid.

Därefter kan du välja att knyta avdelningar och personalgrupper, ange eventuellt ett startdatum och tryck sedan på Spara.

💡 Du kan nu också välja om den automatiska rasten ska vara Obetald eller Betald under Typ.

Konfigurera automatiska raster baserat på tid i förhållande till passet

Om du vill ge medarbetare en rast efter att det har arbetats en viss tid på ett arbetspass, klicka på Lägg till rast och välj sedan I förhållande till passet. Ange rastens längd, och välj efter hur lång tid in i arbetspasset som rasten ska börja.

Återigen kan du skriva en titel, knyta avdelningar och personalgrupper och eventuellt ange ett startdatum. Tryck på Spara.

💡 Du kan här välja om den automatiska rasten ska vara Obetald eller Betald under Typ.

⚠️ Om du ändrar en befintlig automatisk rast kommer de nya ändringarna att påverka alla automatiska raster retroaktivt (sedan rasten skapades) om du inte har låst din löneperiod. Detta gäller även godkända arbetspass.
Dessutom, om det redan finns en manuell rast på ett arbetspass, kommer den att finnas kvar.

Lägg till manuella raster i schemat

Med manuella raster har du full kontroll och flexibilitet att åsidosätta automatiska raster eller lägga till raster utöver de automatiska rasterna på ett arbetspass. Du kan lägga till manuella raster från pass till pass direkt i schemat.

Såhär lägger du till en manuell rast på ett arbetspass:

• Gå till ditt schema och välj det arbetspass du vill lägga till en rast på.

• Välj Redigera-knappen (✏️) under Rast.

• Om det är ett arbetspass där automatiska raster redan tillämpas, kan du eventuellt avmarkera Använd standardraster för att inaktivera det.

• Välj Lägg till rast, lägg till start- och sluttid för rasten och bekräfta med Stäng.

• Du kan lägga till fler raster på ett och samma pass.

💡 Du kan här välja om den manuella rasten ska vara Obetald eller Betald.

Kombination av raster

Du kan i utgångspunkt kombinera en automatisk rast med en manuell rast. Det samma gäller för kombinationen av en betald och obetald rast.

Det enda du ska vara uppmärksam på är att rasterna inte överlappar varandra i tid och längd.

⚠️ Var uppmärksam på användningen av automatiska raster samtidigt som rast i stämpelklockan används.

I exemplet nedan är det två automatiska raster på en halvtimme var, obetald respektive betald. Dessutom har en manuell rast på 15 minuter lagts till, vilket totalt blir 1 timme och 15 minuters rast.

Hur ser raster ut i lönefilen?

Vid användning av både betalda och obetalda raster, är det viktigt att kunna urskilja dessa från varandra i lönefilen.

• En obetald rast kommer helt enkelt att kallas Rast och vid beloppet kan du se att värdet är negativt, det vill säga att rasten dras av från lönen.

• En betald rast visas som Rast (betald) och värdet blir 0, eftersom betalningen ingår i lönen.

Se ett exempel nedan:

1. Summan av raster. Här 1 timme och 25 minuter (0,25 i decimaler)

2. Obetald automatisk rast på 30 minuter, skapad under Inställningar.

3. Betald automatisk rast (extra rast) på 30 minuter, efter 6 timmar.

4. Betald manuell rast, från 18:00 till 18:15, lagt till direkt på arbetspasset i schemat.