Lønn & Omsetning
Oppdatere medarbeidernes lønnssatser
Oppdatert over en uke siden

Planday forenkler lønnsprosessen og tilbyr mange alternativer for å sikre at medarbeiderne dine får riktig betalt, selv under kompliserte omstendigheter. Denne artikkelen går gjennom de ulike måtene du kan angi og justere lønnssatsene på i Planday.

Angi månedslønn

Du kan gi medarbeidere fast månedslønn i Planday. Det gjør du ved å velge Medarbeidere, velge en medarbeider og deretter Rediger nederst til høyre. Velg Angi ny månedslønn, som vist under.

Derfra angir du medarbeiderens månedslønn, timer pr. måned, hvilken dato lønnen er aktiv fram (som regel den 1. i måneden) og Lagre. Lønnsaren kan legges inn felles for alle månedslønnede på de generelle lønnsinnstillingene, så normalt sett kan det stå tomt her.

Angi timelønn / lønn pr. vakt

Du kan angi timelønn eller lønn pr. vakt for medarbeidere basert på hvilken personalgruppe de er i. Det gjør du ved å gå til Medarbeidere og så velge Personalgrupper i listen. Herfra kan du opprette en ny personalgruppe ved å klikke på den blå knappen i øvre høyre hjørne, eller du kan redigere en eksisterende gruppe ved å føre musepekeren over personalgruppen og klikke på Rediger (blyantsymbolet) på høyre side av skjermen.

I redigeringsviduet kan du angi timelønn eller lønn pr. vakt for personalgruppen. Du kan også legge til en beskrivelse for personalgruppen og legge inn en lønnsart dersom det skal deles opp pr personalgruppe i regnskapet, om ikke kan den stå tom.

Bruke lønnstillegg

Du kan sette opp lønnstillegg ved å angi betingelser som automatisk øker timelønnen eller månedslønnen til en medarbeider når de utløses.

Slik setter du opp et lønnstillegg:

• Klikk på Innstillinger i toppnavigasjonen.

• Bla ned og velg Lønnstillegg under kategorien Lønn i navigasjonen til venstre.

Tre typer lønnstillegg er tilgjengelige:

Normalt tillegg

Juster lønnen til visse tider på dagen eller etter at et bestemt antall timer av medarbeiderens vakt har passert, basert på en prosentandel av lønnen deres eller et fastsatt beløp.

Dagbasert tillegg

Dagbaserte tillegg beregnes med utgangspunkt i totalt antall timer arbeidet på en bestemt dag.

Ukebasert tillegg

Ukebaserte tillegg kan brukes til å gi et tillegg etter at et visst antall timer er jobbet i løpet av en uke.

Hvis du vil ha mer detaljert informasjon om lønnstillegg og noen av bruksområdene for dem, kan du se fordypningsveiledningen vår her.

Bruke vakttyper

Vakttyper kan tilordnes til alle medarbeidere fra vakt til vakt for å gjøre lønnsjusteringer, f.eks. ubetalt permisjon eller fravær. Du kan opprette og redigere vakttyper ved å gå til Innstillinger > Vaktplan > Vakttyper.

I eksempelet under opprettes en vakttype som kan brukes når medarbeidere ikke kan arbeide pga. sykdom og derfor kun skal motta 50 % av normal lønn. Alternativet Tillat vakter som er i konflikt har blitt aktivert i dette eksempelet, siden vakttypen kanskje bare gjelder deler av vakten til en medarbeider. Alternativet Tillat booking er deaktivert, siden det ikke skal være mulig å bytte en vakt med denne vakttypen eller angi den som ledig. For å hindre at en mal overskriver vakttypen, er alternativet Overskriv ved utrulling av mal ikke valgt. Dessuten er alternativene Inkluder i vaktplanutskrift og Inkluder i vaktplanbeskjed ikke valgt, mens alternativet Tell timer i lønnsrapport er aktivert, ettersom vakter som er markert med denne vakttypen, skal telle med i lønnskjøringen i dette eksempelet. Til slutt er vakttypen angitt slik at vakter som er markert med den, ikke telles med hensyn til tillegg, pauser eller kostfradrag, og den kan brukes uten å påvirke fastlønnede medarbeidere. Når vakttypen er tilpasset basert på kravene over, ser den slik ut:

Hvis du vil ha en mer detaljert veiledning om vakttyper og noen av bruksområdene for dem, kan du se fordypningsveiledningen vår her.

Oppdatere flere lønnssatser ved bruk av personalgrupper

Bruk personalgrupper til å oppdatere lønnssatsene til flere medarbeidere samtidig. Det gjør du ved å gå til Medarbeidere og så velge Personalgrupper i listen. Derfra fører du musepekeren over den aktuelle personalgruppen og klikker på ikonet Legg til / rediger medarbeidere (menneskesymbolet) til høyre på skjermen. Klikk så på Rediger satser.

Derfra kan du tilordne ny lønn til flere medarbeidere ved å skrive inn lønnen i feltet Ny lønn, angi hvilken dato lønnen skal være gyldig fra, velge medarbeiderne den nye lønnen skal gjelde for ved å velge avkrysningsboksen ved siden av navnene deres, og Lagre.

Hvis medarbeiderne har ulik lønn, skriver du inn den nye lønnen, samt datoen den er gyldig fra, ved siden av navnet deres. Velg deretter Lagre.